چراغ چک خودرو، چراغی است که به عنوان زنگ خطر تلقی میشود و هنگامی که این چراغ روشن میشود،به شما می گوید که مشکلی برای خودرویتان پیش آمده است. اصولا رنگ این چراغ در خودروها زرد، نارنجی و زرد مایل به قرمز است. اگر نمیدانید که این چراغ چه زمانی روشن می شود و چه وظیفه ای دارد، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

چراغ چک خودرو چیست و چه وظیفهای دارد؟
چراغ چک خودرو، چراغ زنگ خطر خودرو است که وقتی روشن میشود، نشان دهندهی وجود مشکل در سیستم خودروی شما است. گاهی چراغ چک، ممکن است به دلیل شل بسته شدن درب باک بنزین روشن شود و گاهی نیز میتواند به دلیل جدیتری که نیازمند تعمیر است، روشن شود. رنگ این چراغ در خودروها زرد، نارنجی و زرد متمایل به قرمز است.

اصلیترین و رایجترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو
در این مقاله قصد داریم، اصلیترین و رایجترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو را نام برده و مورد بررسی قرار دهیم.
1- باز بودن درب باک بنزین
یکی از سادهترین عواملی که باعث روشن شدن چراغ چک خودرو میشود، باز بودن درب باک بنزین است که میتواند به صورت ناخواسته اتفاق افتد.
2- مشکل در انژکتور بنزین
انژکتور بنزین، یکی از اجزای خودرو است که وظیفهی پاشش بنزین را در خودرو دارد. این مشکل معمولا به دلیل رانندگی با سوخت کم و مصرف بنزین بی کیفیت رخ میدهد.
3- خرابی سنسور اکسیژن
یکی از دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو، خرابی سنسور اکسیژن است که میتواند به قطعات دیگر خودرو آسیب بزند. وجود مشکل در این سنسور میتواند اطلاعات ورودی ECU را دچار اختلال کند و همچنین موجب سوختن ناقص بنزین شود و مصرف بنزین را، تا 40 درصد افزایش دهد.
راه های افزایش طول عمر واشر سر سیلندر را میدانید؟
4- سنسور جریان هوا
سنسور هوا وظیفه دارد مقدار هوای ورودی به موتور خودرو را کنترل کند و اطلاعات لازم را به ECU بفرستد تا میزان سوخت خودرو تنظیم شود.
5- خرابی در شمعهای خودرو
احتراق در خودرو توسط جرقه زنی شمعها صورت میگیرد. اگر کوئل خراب باشد، برق مورد نیاز به شمعها نخواهد رسید و جرقه زنی به درستی صورت نمیگیرد و چراغ چک روشن خواهد شد.
6- ایرادات باتری خودرو
در خودروهای مدرن و امروزی، چراغ مخصوصی برای نشان دادن مشکلات ناشی از باتری در خودروها قرار گرفتهاست و در برخی نیز، چراغ دینام این وظیفه را بر عهده دارد. در خودروهای معمولی، ایرادات باتری توسط چراغ چک خودرو، نشان داده میشود.

7-ایرادات مبدل کاتالیزور
یکی از مهمترین قطعات خودرو، کاتالیست خودرو است که اجازه ورود ترکیبات مضر سوخت، به محیط زیست را نمیدهد. برای جلوگیری از خرابی این قسمت، باید شمعها و روغن موتور را به موقع تعویض کرد.
اگر مبدل کاتالیستی دچار مشکل شود، میزان سوخت مصرفی با مسافت طی شده، همخوانی نخواهد داشت. البته لازم به ذکر است که روشن شدن چراغ چک خودرو به دلیل ایرادات مبدل کاتالیزور، بیشتر در خودروهای قدیمی مشاهده میشود.
8- نشتی خلاء
هر خودرو دارای چندین سیستم خلاء میباشد که هر کدام کارهای مختلفی را در خودرو انجام میدهند. نشتی خلاء از دیگر عوامل روشن شدن چراغ چک میباشد که از نشانههای آن میتوانیم به درجا زدن خودرو و بالا ماندن دور موتور اشاره کنیم.
9- خرابی در سیستم چرخش گاز اگزوز
یکی دیگر از عوامل روشن شدن چراغ چک خودرو، خرابی در این سیستم است. نکته قابل ذکر این است که خرابی در این سیستم میتواند به انژکتور آسیب برساند.
10- خرابی ترموستات
وظیفهی این قطعه تنظیم دمای خودرو است و اجازه نمیدهد، دمای موتور خودرو بالا رود و جریان هوای سرد را به سمت موتور میفرستد. مایع خنک کننده داخل ترموستات، باید به موقع عوض شود.
نقص فنی در ترموستات میتواند موجب سوختن واشر سرسیلندر شود و همچنین با بالا رفتن دما به واشر درب سوپاپ آسیب برسد. اگر مایع داخل ترموستات به موقع عوض نگردد؛ این قطعه، کار خود را به درستی انجام نمیدهد و در نتیجه چراغ چک، روشن خواهد شد.
11- نصب غلط دزدگیر روی خودرو
اگر دزدگیر به درستی روی سیستم خودرو نصب نشود؛ کامپیوتر خودرو، آن را ایراد تلقی کرده و موجب روشن شدن چراغ چک میشود.
12- ایراد در سنسور MAF
این سنسور در آب و هوای گرم و خشک زودتر خراب میشود و برای جلوگیری از این مشکل باید به موقع، فیلتر هوا را عوض کرد.

چه رابطهای میان روشن شدن چراغ چک خودرو و افت شتاب آن وجود دارد؟
شاید برایتان سوال شود که مگر رابطهای میان روشن شدن چراغ چک و شتاب خودرو وجود دارد؟ پاسخ به این سوال، بله است.
همان طور که گفتیم، زمانی که مبدل کاتالیستی دچار مشکل شود، میزان مصرف سوخت با میزان مسافت طی شده، همخوانی نخواهد داشت و همچنین شمعها به درستی عمل نخواهند کرد؛ به همین دلیل توان موتور پایین آمده و موجب افت شتاب در خودرو میشود.
روشن شدن چراغ چک و لرزش خودرو
همانطور که در بالاتر صحبت کردیم، اشکال در انژکتور و شمعها موجب روشن شدن چراغ چک خودرو میشود. وقتی قسمت انژکتور با مشکل روبهرو میشود، سوخت رسانی به سیلندرها نیز با مشکل روبهرو خواهد شد و عمل احتراق به صورت کامل انجام نمیگیرید و موتور خودرو در حالت درجا شروع به لرزش میکند.
همچنین اگر شمعها دچار مشکلی شوند، ممکن است عمل احتراق به خوبی صورت نگیرد که از دیگر عوامل لرزش خودرو میباشد.